Ruben & Jag

Visdiktaren Ruben Nilson ”i nya kläder”, med skådespelaren och sångaren Göran Hansson samt ”Plåtslagarkvartetten”. Skådespelaren Göran Hansson har under en längre tid fördjupat sig i vismakaren Ruben Nilsons liv och verk. Nu har pusselbitarna fallit på plats och resulterar hösten 2002 i föreställningen ”Ruben & Jag”. Ruben Nilson var en man av folket som vid sidan av sitt dagliga värv som plåtslagare även ägnade sig åt att skriva visor, måla tavlor och umgås med andra konstnärssjälar i Stockholm under 30-talet. Han var med och grundade Samfundet Visans Vänner 1936 och var tillsammans med bl a Ulf Peder Olrog och Karin Juel en av förgrundsgestalterna inom svensk viskonst. I ”Ruben & Jag” medverkar även ”Plåtslagarkvartetten” bestående av basisten Jerry Ericsson, pianisten Mattias Kågström, trombonisten Martin Marklund och trumpetaren Ludvig Fahlstedt. Ensemblen kommer under ledning av Göran Hansson att ge oss Ruben Nilsons sånger i spännande arrangemang varvat med ögonblicksbilder ur diktarens liv.

MEDVERKANDE:
Göran Hansson – sångare/skådespelare
Mattias Kågström – piano
Martin Marklund – trombon
Ludvig Fahlstedt – trumpet
Jerry Ericsson – bas

Recensioner:

”En sammantagen fin liten föreställning som övertygande demonstrerar att Ruben Nilsson också i dag är mer än balladen om Fimpen och tändstickan.”
”Göran Hansson är utmärkt som ekenkisen och vissångaren Ruben Nilsson.”
VÄSTERBOTTENS-KURIREN, LEIF LARSSON, 2002-09-07

”Men ska man nu vara riktigt ärlig, vilket man ska vara i en recension, så är det Göran Hansson sceniska närvaro som höjer den här föreställningen över det medelmåttigas disgråa töcken…”
”…För det är sällan man får se skådespelare med sådan lust och energi gå in i en roll som när Göran Hansson på scenen förvandlas till Ruben Nilsson. Att få uppleva det var bara det värt den långa resan fram och tillbaka till Vilhelmina.”
NORRA VÄSTERBOTTEN, MIKAEL BENGTSSON, 2002-09-09

album-art

By
Release date:

Framförda sånger under föreställningen:
Ungkarlsvisan, Den okände soldaten, Begravningsentreprenörerna, Den odödliga hästen, Förstadsromantik, Laban och hans döttrar, Gårdsmusikanter, Fimpen och tändstickan, Duett i Småland
MUSIK OCH TEXT: Ruben Nilson
Balladen om eken, Pettersson och plåtslagaren.
MUSIK: Ensemblen
TEXT: Ruben Nilson

Tillbaka