Jerry Ericsson

En basist från de Norrländska skogarna


I början på maj månad 1969 såg jag dagens ljus. Jag växte upp i Malå, ett trevligt samhälle i norra Sverige där vintern är kall och sommaren är kort… Vid 13 års ålder startade jag tillsammans med min tvillingbror Leif ett band, Boogart.

Jag studerade på musiklinje vid 17 års ålder och arbetade sedan som musiklärare. Efter avslutad militärtjänstgöring på K4, turnérade jag på heltid med Boogart i ungefär 2 år. Musikstudier lockade, och 1991 flyttade jag till Wien. Skolan hette American Institute of Music där jag studerade bland andra för Les Wise, Jeff Boudereaux, Wayne Brasel, Günther Kirchteiger och Wayne Darling. Under studietiden drygade jag ut kassan genom att jobba som studiomusiker och med olika band, med turnéer i Österrike och Tyskland.

Efter examen som kursetta blev det Sverige igen. Jag har sedan dess arbetat som frilansande basist och lärare. En hel del arbete med teatermusik har det blivit, även aktiv i olika musikaliska konstellationer som Hylands, Two Brothers, Renhornen m fl. Som frilansande basist har det varit turnéer och konserter med b la Janne Schaffer, Randy Brecker, Sandviken Big Band, Andreas Weise, Nanne Grönwall, Robin Stjernberg, Samuel Ljungblahd, Christer Sjögren och många fler. Sedan 2006 studerar jag för min mentor John Patitucci, en fantastisk lärare som är otroligt inspirerande.

Jag har bott i björkarnas stad Umeå sedan hösten -93. En lagom stor stad där avståndet till större städer bara är en timme bort med flyg.